בעיות התנהגות
עשיית צרכים מחוץ לארגז
חשוב קודם כל להבין שחתול המפסיק להשתמש בארגז החול עושה זאת מפני שמשהו מציק לו ולא כדי להתנקם בנו ולכן אסור להעניש אותו או לגעור בו. עונש רק מגדיל את מצוקתו ומחריף את הבעיה במקום לפתור אותה.
פתרון בעיות של עשיית צרכים מחוץ לארגז מורכב משלושה שלבים:
1. טיפול בגורם הבעיה
2. ניקוי המקומות בהם עשה החתול את צרכיו
3. הרגלת החתול לחזור להשתמש בארגז החול ולא במקומות האחרים
1. טיפול בגורם הבעיה:
עשיית צרכים מחוץ לארגז יכולה לנבוע מכל מיני גורמים. ניתן לחלק את הגורמים ל-3 סוגים עיקריים, אך יתכן גם שילוב של כמה גורמים.
- בעיות רפואיות: מחלות שונות עלולות לגרום לחתול לעשות את צרכיו מחוץ לארגז החול, ומחלות מסוימות עלולות לסכן את חייו. לכן חייבים לגשת מיד לוטרינר. לאחר טיפול רפואי, לא תמיד החתול חוזר להשתמש בארגז החול. לפעמים הוא מקשר את ארגז החול עם הסבל שחווה ואז צריך להרגיל אותו מחדש לשימוש בארגז.(ראו סעיף 3). מקרים כאלה לעתים אינם כה פשוטים וכדאי להעזר ביועץ התנהגות מקצועי כדי לפתור את הבעיה.
- ארגז החול: יתכן שהארגז, תכולתו או מיקומו מציקים לחתול. יש לבדוק את הגורמים הללו ולשפר אותם. פרטים במדור ארגז החול.
- בעיות לחץ נפשי: גורמים שונים עלולים להביא את החתול למצב לחץ וזה יכול להתבטא בעשיית צרכים מחוץ לארגז. כדי לפתור את הבעיה צריך לנסות לברר מה הגורמים מלחיצים את החתול ולמצוא דרכים לסלק או לעקוף אותם, ולהרגיל את החתול מחדש להשתמש בארגז החול. יתרונו של יועץ מקצועי במקרים כאלה בכך שהוא מביא איתו ידע רב על חתולים והסביבה המתאימה להם ויכול לאתר מקורות לחץ שעין בלתי מקצועית לא מזהה.
בעיה נוספת היא סימון קירות ורהיטים בבית בשתן. חתולים הם בעלי חיים טריטוריאליים, והם משתמשים בשתן על מנת לסמן את גבולות הטריטוריה שלהם, בעיקר כשהם לא מסורסים/מעוקרים או כשהם מרגישים מאוימים. מומלץ לסרס/לעקר חתולים לפני שהגיעו לבגרות.
2. ניקוי המקומות בהם החתול עשה את צרכיו:
יש לנקות את המקומות בהם החתול עשה את צרכיו, אחרת הוא יחזור לעשות זאת. צריך להשתמש בחומר אנזימטי ולא באקונומיקה.
3. הרגלת החתול לא להמשיך לעשות צרכים במקומות אסורים:
כדי שהחתול לא יחזור לעשות צרכים במקומות שנוקו יש ללמד אותו שאלו מקומות בעלי יעוד שונה. יש דרכים שונות לעשות זאת, למשל לשים שם מזון, או לשחק איתו שם במשחקי חכה.
עשיית צרכים מחוץ לארגז החול היא בעייה נפוצה מאד, היא אינה נעלמת מעצמה, אך ניתנת לטיפול. הטיפול קל יותר ככל שמקדימים לטפל, ואם לא מצליחים לפתור זאת לבד, כדאי לא להתמהמה ולהעזר ביועץ התנהגות מקצועי.
|
|
|
|